A Betegeség és elhízásmentes, egészséges élet egyik útja
Természetes egészség, fogyás és intelligens életmód
Miért nem működik a fogyókúra?
Amíg kihagyunk egy-két étkezést vagy kevesebbet eszünk, többet sportolunk, kicsit diétázunk, időszakos böjtöt alkalmazunk, addig főleg fiatalon, általában nincs probléma a fogyással.
Idővel azonban a sok cukor (szénhidrát, keményítők), tartósítószer, (bélflóra, máj és vese károsító) vegyszerek, adalékanyagok, egyéb mérgek elleni harcban nem tudjuk tartani az iramot.
Hosszabb, drasztikusabb diétába fogunk. Több száz féle variáció van. Mindegyik működik. Az elején vagy amíg nincs nagy baj. Aztán az összeszorított fogak és örömteli állapot (anhedonia) kétszeresen nyújtja be a számlát. Fogyunk 5 kg-ot és hízunk 7 kg-ot. Ez a jojo-effektus lényege. Egy hiteles – ma már több, mint 30 év háziorvosi tapasztalattal rendelkező -, valódi segítő szándékkal megáldott hölgy, természetes módon, a saját bőrén tapasztalta meg mindezt, miközben a valódi megoldást kereste (dr. László Judit). Sok hasznos dologról számolt be előadásain, ötvözve a paleo, ketogén étrendet, Mester Károly meglátásaival.
Mi a megoldás?
A testünk nem cukor, hanem zsíralapú fogyasztásra van kitalálva a ketogén megközelítés szerint. Ha tetszik, ha nem. Az autóba sem öntünk cukros vizet. A test, ill. a máj átáll a természetes ketontest termelésre és abból, illetve az általunk elfogyasztott zsírból nyeri az energiát. Ugyanis, a több millió éves megszokás nem fog pár ezer év alatt adaptálódni.
Ha visszatérünk a ketózisba, ennek az lesz a hozománya az átállás után, hogy kevésbé leszünk éhesek, nemigen kell folyadékot fogyasztanunk, így a mosdóba sem kell gyakran kimennünk (a sok vízivás káros, lásd prof. Boros G. László kutatásait). Vízre legfeljebb a sok káros szénhidrát lebontása miatt van szükség. Jóval kevesebb ételre lesz szükségünk, energikusak leszünk. Emellett tettre készen, a szemétre való étel okozta lelki problémák (depresszió, pánik) sem fog jelentkezni (káros étel az agyi hírvivő rendszereket tönkreteszi). Ilyen tünetek, egyes gyógyszerek hatására is észlelhetők.
A sejtek megújulnak, a mitokondriumok (energiát adó sejtszervecske) megfelelően felpörögnek, beindulhat az öngyógyítás, a ketózisban történő létezés. A cukros, egészségtelen dolgok kívánalma megszűnik a gyulladásos folyamatokkal együtt.
És amiatt sem kell aggódnunk, hogy az állatok tartása környezetszennyezőbb, mint ha vegák lennénk, gondoljunk csak esőerdők kiírtására, lásd hely biztosítása…
Egyéb finomítás, betegségek nélkül
A belgyógyászati problémák nagy része a helytelen táplálkozásnak köszönhető (dr. Tóth Csaba háziorvos). Károsnak mondható az élelmiszer nagy része. Ha létrejön az áteresztő bélszindróma, akkor beindulnak az autoimmun és gyulladásos folyamatok. Ezért egyszerűbb arról beszélni, hogy mi az, ami ehető és fenntartja a megfelelő minőségű egészséget.
Több, mint 11.000 regisztrált, konkrét adatokkal rendelkező orvos kutatócsoport integrálta a paleo és ketogén étrend lényegét, amit nem csak orvosi, de biokémiai szempontból is megvizsgáltak. Ez alapján érdemes tőlük megtanulni, hogy például a zsír és hús aránya hogyan a legmegfelelőbb stb. (paleomedicina).
Ez egy nagyon szigorú és hatásos megoldás lehet, főleg betegségben szenvedők számára. A cikkemben én megengedőbb leszek és nemcsak a hús, zsírt jelölöm meg táplálékként, függetlenül attól, hogy ezen van a hangsúly a ketogén étrend során (ha a tejterméket kivesszük belőle).
Amennyiben van lehetőség, érdemes szabadon tartott állatok húsát fogyasztani. Ha tojást is eszünk, akkor természetesen az sem mindegy, hogy a tojást milyen tyúk adja. A vegyszeres táp, ill. tojótáppal (ami több tojást ad, de gyárilag lizint tesznek bele), hormonokkal, tömérdek oltással, gyógyszerrel etetett tyúk nem tud egészséges bio tojást adni. Főleg, ha nem is kapirgál gilisztát magának és sosincs kiengedve a természetbe.
Tehát meghatározó, hogy milyen táppal etetik a jószágokat (lásd Mester Károly). Ha az ember ipari területről vesz tyúkot, szegényke azt sem tudja mit kezdjen azzal a természetes élelemmel, aminek nincs köze a táphoz, aminek elfogyasztásához hozzászokott. Megkapaszkodni sem tud az ólban az ágon, mert eddig csak egy betonon gubbasztott.
A lizinre visszatérve, umami ízű és ártalmas a májra, ízületeinkre, immunrendszert leállítja és mellesleg cukorbetegséget okoz. Jó étvágyat hozzá!
Legszigorúbban a hús és a zsír maradna az asztalon, de én most írok néhány alternatív megoldásról. A rizs, burgonya, búza káros és a tejterméktől is búcsút kell intenünk. A legjobb még a kemény sajt, mert abban a fehérje kevésbé van jelen, mely ártalmas lenne. A paradicsom, paprika, padlizsán, hüvelyesek (tele vannak lektinnel, ezért okoz puffadást) fogyasztását mellőzzük. Egyéb zöldségek, gomba esetleg megengedett, de a ketózishoz csak minimális szénhidrátot szabad fogyasztani, ami például 40 g alatti értéket jelent. Felejtsük el a gabonákat, lisztet, cukrot, feldolgozott élelmiszereket a bennük lévő műanyaggal együtt. A jó minőségű húsok és esetleg egyéb zöldségek jöhetnek.
dr. László Judit kimondja: a gyógyszerek nagy része csak kezel, a tüneteket nyomja el, de nem gyógyítanak. A test önmagát gyógyítja meg, ha hagyjuk. Ha nem állunk az útjába azzal, hogy szemetet eszünk. Figyeljünk oda arra is, hogy rendszeresen mozogjunk, ne stresszeljünk túl sokat, kialudjuk magunkat és esetleg a helyes légzés is megér egy misét.
Nincs két egyforma ember, mindenkinél máskor, máshogyan csönget a vekker, ha baj van, de idáig nem kellene eljutni. Az sem normális, hogy 10-20 évet idősek otthonában vegetáljunk nyálcsorgatva.
A ketózisban levés hatására a test öngyógyító folyamatra kapcsol. És elkezdi a test zsírrétegét feloldani (beleértve a viszcerális, szervek körüli zsírt is). A gyümölcsök rengeteg fruktózt tartalmaznak (kisebb, bogyós gyümölcsök általában kivételt képeznek). Érdemes kerülni őket.
Mester Károly intelmeit tanulmányozva, alapul véve zsenge, zöld levelű zöldséget ehetünk, amelyek a jó bacikat táplálják (lásd pektinek). Ha nem akarunk kőolajat enni, akkor a margarin felejtős. Esetleg a 82%-os zsírt tartalmazó vaj, kókuszzsír, pálmazsír jó lehet. Ha úgy gondoljuk paleo-s maglisztek is szóba jöhetnek kis mennyiségben, de a „ragasztó” funkciót az őrölt útifűmaghéj adhatja. Szója felejtős, ha pedig fontos a tej, akkor magunknak készítsük el kókuszból, mandulából.
A szárnyasokban kevés a nyomelem, vitamin, de a nyúlhús is jó alternatíva lehet. Hetente érdemes marhahúst enni, a vérszegénységre is ez egy kiváló megoldás. Az állati belsőségekben található a vitamin a számunkra feldolgozott formában. A kérődzés sem a mi feladatunk, kémiai szerek által vitaminhoz jutni pedig szerintem kétséges. Használhatunk esetleg darált mandulát, diót, tojást, útifűmaghéjat sütéshez, ha nagyon hiányzik a pékáru. A fermentált, természetes (ecetmentes) zöldségek jó kiegészítői a húsnak. A jó minőségű állati zsírok és a chips-ek helyett együnk töpörtyűt.
Többször írtam erről a témáról, így nem megyek bele a részletekbe, de aki azt hiszi az ipari, mesterséges élelmiszer tápláló, az valószínűleg a Marson lakik. A triglicerid (szabad zsírsav) egyértelműen a szénhidrátból rakódik le bennünk, de a szója és a génmódosított dolgok is károsak lehetnek.
Néhány további szemelvény az ételek és betegség kapcsolatáról
A kenyeret klórgázzal fehérítik, a kovász pedig nem tud mindent lebontani például növény védőszerek (évekig saját kovászos kenyeret ettünk). Az agglutamin többek között a sclerosis multiplex kialakulásáért felelős. A növény ugyanis ezzel védi magát példának okért a rovarok ellen. Én nem szeretnék természetes rovarírtószert enni (lásd búzacsíra agglutinin). Ezek lerakódnak a mozgásért felelős szöveteinkben is és mozgásszervi problémát okoznak. A növény nem tud elmenekülni a kártevők ellen, mert nincsenek az állatokkal ellentétben lábai. Ezért ezt a praktikát használja, hogy megóvja gyermekét.
A jó hír, hogy a bélhámsejt körülbelül 14 nap alatt regenerálódhat, ha nem szemetet eszünk. A zsírra pedig a húsnál is nagyobb szükségünk van és az agyunk is koleszterinből, omega-3-ból áll (ezért fehér és nem rózsaszín). Mellesleg a D-vitamin is koleszterinből van (lásd D-hormon) ezért sokan azt sem tudják, hogy nem hasznosul az, amit drága pénzen megvásárolnak.
Az ízületi problémák szintén összefüggésbe hozhatóak a lizinnel. A nitrogén-monoxid nem megfelelően működik (lásd arginin aminosav) és így az erek nem tudnak megfelelően megnyílni és összeszűkülni. Erről már az orrlégzésnél írtam, ami ezáltal természetesen keletkezik (szájlégzéssel ellentétben). Ez a porcképződésre is kihat…
Fontos megemlíteni, hogy a szénhidrát bőség hatására az inzulin a jelátvitelt működteti csupán, így tévesen úgy érezzük éhesek vagyunk… Ez szintén komplikációkat okoz.
A búzában olyan anyag van, amiből gluteomorfin lesz és ez ugyanoda kötődik, mint a morfium, hasis stb. a szervezetben biokémiai értelemben. Ezért addiktív és szinte mindenbe belerakják, azaz ugyanolyan függőséget okoz. Ezért nehéz leállni az addiktív édességgel, ami káros és megrövidíti az életet, ill. annak minőségét.
A tejjel az a probléma, hogy ebben az esetben is az anya védi a gyerekét (lásd immunglobulin), de ez számunkra ártalmas. Nem nekünk lett kitalálva, főleg felnőtt korban.
Ez a sok szívhalál, akár egészséges sportolók esetében vélhetően annak tudható be, hogy a jó minőségű zsírok, hús helyett a tejtermék, sajtok, gyümölcs, gabona, rizs, kukorica volt terítéken az asztalon.
A húgysavszintet valójában a szénhidrát lebontása emeli (lásd oxidatív stressz). Érdekesség az is, hogy a magnézium, természetes kalcium igény drasztikusan megnő a sok gyümölcsevés alkalmával, ami szintén a szénhidrátbontással van összefüggésben és ennek hiánya miatt (is) görcsölhet a vádli.
A medve sem véletlenül növeszt vastag zsírréteget a téli álma előtt és a teve púpjában is zsír van, ami képes vizet létrehozni. Nálunk ugyanez a helyzet…
A búza a gyomor hisztamin receptoraihoz kötődik, növelve a savelválasztást (reflux). A hisztamin hírvivője pedig a gyulladással áll kapcsolatban. Ez megfelel a csalán hatóanyagának és emiatt a gyulladásos betegség allergiát okozhat. A lyukas bélszindrómát a tejtermékek létrehozzák vagy egyes gyógyszerek, de azok és a búza elhagyásával az immunrendszer megerősödik és az allergia megszűnik.
A lektin pedig egy olyan anyag, ami az agyba jut (hipotalamusz) és jelzi, hogy jóllaktunk. Szénhidrát fogyasztása esetén ez nem történik meg.
Üzleti érdek is állhat a cukor mögött. A fruktóz olcsó, de a monokulturális kukorica rovarírtószereként tekinthetünk rá, mely a női nemi hormon túlsúly és férfi nemi hormon csökkenését okozza és minden műanyag ételben benne van.
Összefoglalás
A jó minőségű húsok, zsírok adják a vitaminokkal együtt az egészséget a számunkra. Eltorzult világunkban ez szélsőségesnek tűnik, de nem mindegy, hogy cukor alapon, vagy a természetes zsír alapon, öngyógyító üzemmódban működik a szervezetünk a ketogén életmód alapján. A ketogén étrendet folytatók esznek tejterméket, a paleósok esznek némi gyümölcsöt, zöldséget. A két irányzat ötvözete alapján némi zöldséget, gombát, tojást lehet enni, de a tejtermékeket, gyümölcsöt (fruktóz miatt) likvidálni kell. Fontos, hogy próbáljunk törekedni (bár nem olcsó) a bio minőségre, mely az állatok táplálására is kiterjed, melyek szabadtartása is fontos lenne.
Mindenkinek a saját szíve joga, hogy mit követ és nem kell semmit sem erőltetni. Természetesen csak egészséges emberekként kövessük ezeket az életmódbeli tanácsokat, de a legjobb ha hozzáértő orvossal konzultálunk első körben.