Természetgyógyászati táplálkozástan
Forrás: dr. Tamási József (szerk.) – Természetgyógyászati alapismeretek
Vázlatszerűen lényegre törően írom le a száraz infókat ismét a téma kapcsán összefoglalóan, bár jól tudom ebben a témában annyi az elmélet, mint az égen a csillag. Mindenkinek magának kell megtalálnia, hogy számára mi a legkedvezőbb, mint egy kényelmes ruha viselése esetében.
A mai táplálkozás legfőbb problémái
– 2100-2500 kalória helyett a nők és a férfiak túlzott kalória bevitele (valószínűleg még ez is soknak mondható szerintem)
– túlzott zsírbevitel (80-100 g helyett)
– alacsony esszenciális (telítetlen) zsírsav-bevitel
– túlzott fehérjebevitel (normál min.: napi 0,8 g / testsúly-kg)
– túlzott szénhidrátbevitel (energiaszükséglet 50-60 %-a elég)
– túlzott alkohol bevitel
– túlzott konyhasó bevitel (3-6 g/die)
– alacsony rostbevitel
– alacsony vitaminbevitel
– a kalcium és foszfor helytelen arányú bevitele
– alacsony magnézium és káliumbevitel
– alacsony vasbevitel
– környezeti mérgek túlzott terhelése (növényvédő szer, klórvegyületek 29-46 %-kal magasabb a megengedett határértéknél)
– túlzott nitrátbevitel
– alacsony élőtáplálékbevitel
Vitás területek
– B12 vitamin
– fehérjebevitel mennyisége, minősége, formája
– vasbevitel
– gyermekélelmezés
– terhesség alatti étkezés
Kevésbé vitás területek
– hidegen sajtolt olaj
– finomítatlan élelmiszerek
– vegyszermentes táplálkozás
– tápanyagfelhasználás, egészséges életmód faktorai
– „élő” táplálék fontossága
– méz, botulizmus
– anyatej, koleszterin
– napszak, emésztés
– vastagbélflóra jelentősége
– gyógyító táplálék fontossága
– a böjt fontossága
– táplálékallergia
– finomított cukor károsságának küszöbértéke
– organikus mineráliák értékesebb volta
A hús nem életszükséglet
– az esszenciális aminosavak kompletten megtalálhatóak a tejtermékekben, tojásban, szójában (a növényi anyagok összepárosításával is megoldható a probléma)
– általában a húsban szegényesen fordulnak elő a vitaminok, ásványi anyagok a növényi étrendhez képest
– vas és B12 hiány nem igazolt (lásd több ezer populációs vizsgálatok, Am. J. Clin. Nutr. 1994. Suppl.)
– további vegetarianizmus melletti érvek
A túlzott húsfogyasztás problematikája
– telített zsiradék
– koleszterinbevitel
– rosthiány
– purin, nukleinsav
– sav-bázis egyensúly eltolódása
– csak hőkezelt (v. tartósított) formában fogyasztható szabadgyökök